فهرست کالاها و اقدامات آسیب رسان به سلامت در سال 1402

نظر به بخشنامه شماره ۲۳۷/‏۱۰۰ وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و نامه شماره 89055 شورای راهبری سلامت، ایمنی و محیط زیست دانشگاه تهران « فهرست کالاها و اقدامات آسیب رسان به سلامت» اعلام می‌شود.  
در این بخشنامه تاکید شده است به منظور صیانت از سلامت جامعه، ضمن آموزش و اطلاع رسانی، از سرو مواد غذایی مندرج در این فهرست در پذیرایی‌ها،‌ مراکز غذاخوری، بوفه‌های کارکنان و دانشجویان ممانعت به عمل آید.
 

دسته بندی

کالا

مصادیق

فراورده‌های گوشتی و غذاهای آماده مصرف

انواع سوسیس و کالباس|شماره استاندارد ملی: 2303

انواع سوسیس و کالباس گوشت و مرغ با درصدهای متفاوت

ژامبون (فرآورده های گوشتی عمل آوری شده پخته) |شماره استاندارد ملی:  5753

انواع فرآورده گوشتی عمل آوری شده پخته با درصدهای متفاوت

انواع ساندویچ و پیتزای دارای سوسیس و کالباس و ژامبون|شماره استاندارد ملی: 9417

انواع ساندویچ و پیتزای حاوی سوسیس و کالباس و ژامبون آماده مصرف منجمد و غیرمنجمد (سایر ساندویچ ها و پیتزا ها مشمول فهرست نمی باشد)

انواع سمبوسه و فلافل آماده شده|شماره استاندارد ملی: 11073- سمبوسه  فاقد شماره استاندارد

-

پنیر پیتزای پروسس و تاپینگ پیتزا|شماره استاندارد ملی: 13526- 15696

-

نوشیدنی‌ها و فراورده‌های آنها

انواع نوشابه گازدار با/یا بدون قند|شماره استاندارد ملی: 1250

انواع نوشابه گازدار طعم دار رنگی ، طعم دار بی رنگ، میوه ای و کولا با /یا بدون قند / شیرین کننده جایگزین ( زیرو، لایت، کم کالری)

نوشابه انرژی زا|شماره استاندارد ملی: 6693

-

نوشیدنی مالت (ماء الشعیر )  طعم دار و نوشیدنی عصاره گندم طعم دار( فاقد شماره استاندارد ملی) |شماره استاندارد ملی: ( نوشیدنی مالت)2279

-

انواع نوشیدنی های میوه ای گاز دار  با و بدون گاز با محتوای آب میوه 25 درصد و کمتر ( با یا بدون شمار استاندارد ملی) |شماره استاندارد ملی: (گاز دار)  1434- ( بدون گاز) 2837

-

انواع شربت میوه ای و غیر میوه ای ( طبق استاندارد ملی مربوطه) ، شربت های تزئینی و انواع نوشیدنی و نوشابه های غیر میوه ای|شماره استاندارد ملی: ( شربت های تزئینی) 20456

-

فرآورده های یخی خوراکی|شماره استاندارد ملی: 3964

-

انواع پودر نوشیدنی فوری|شماره استاندارد ملی: 4714

 

-

روغن‌ها

روغن مصرفی خانوار(روغن نیمه جامد) |شماره استاندارد ملی: 9131

منظور روغن های نیمه جامد مصرفی صنایع و خانوار (سایر روغن ها مشمول فهرست نمی باشد)

سایر

ا قلام خوراکی

 

انواع سس سالاد و مایونز (مایونز، سس سالاد و سس سفید) |شماره استاندارد ملی: 2454

انواع سس مایونز و سس سالاد پرچرب (مانند سس هزار جزیره، سس فرانسوی، سس تاتار، سس ایتالیایی و ... ) بجز نوع کم چرب، بدون چربی و کاهش یافته

انواع فراورده های سرخ شده در روغن بر پایه سیب زمینی و غلات (چیپس سیب زمینی و غلات) |شماره استاندارد ملی: چیپس سیب زمینی 3764-انواع فراورده های سرخ شده غلات و حبوبات (12099)

انواع چیپس برگه و خلال سیب زمینی و انواع اسنک

انواع فراورده حجیم شده بر پایه ذرت|شماره استاندارد ملی: 2880

انواع پفک

شیرینی های تر|شماره استاندارد ملی: فاقد شماره استاندارد

-

فراورده های کاکائویی|شماره استاندارد ملی: 12018

انواع فراورده های کاکائویی مانند شکلات صبحانه، انواع دراژه، فراورده کاکائویی با مغزی ویفر

تافی و آبنبات|شماره استاندارد ملی: 711

انواع تافی و آبنبات با و بدون قند

دخانیات

سیگار و محصولات دخانی

-

کالاهای آرایشی

 

فرآورده های آرایشی تاتو و فراورده های طراحی پوست

 

فرآورده های آرایشی رنگی پوست و مو (اانواع رژ لب، ریمل، کرم پودر، پنکیک، خط چشم، مداد آرایشی چشم و لب، رنگ مو و...)

سایر فرآورده های آرایشی مشمول این فهرست نمی باشد

انواع فرآورده های برنزه کننده پوست

-

انواع محصولات آنتی سلولیت و لاغر کننده موضعی

-

فرآورده های صاف کننده، فرکننده و کراتینه کننده مو

-

خدمات

آسیب رسان

خدمات برنزه سازی پوست از طریق  اشعه ماورای بنفش (سولاریم)

تبلیغ این خدمت ممنوع است و ارایه این خدمت از سوی غیر پزشک به طور کلی غیرمجاز می باشد.

دارو های با احتمال سو مصرف

-

هیچ دارویی برای  سال 1402 پیشنهاد نگردید

 

 

توضیح: مطابق بند ج ماده 7 قانون احکام دایمی برنامه های توسعه کشور تبلیغ کالاها و خدمات مندرج در این فهرست از سوی  همه رسانه ها ممنوع می باشد.

برنامه منع تبلیغات کالاهای آسیب رسان به سلامت ماده7
حفظ و ارتقای سلامت جامعه، ماموریت اصلی نظام سلامت کشور بوده و در این زمینه شناسایی و کنترل عوامل آسیبرسان به سلامت و اطلاع رسانی صحیح و به موقع به مردم، وظیفه مسئولان و متولیان در هر حیطه است. کالاهای آسیب رسان به سلامت با افزایش فشار خون، افزایش قند خون و افزایش چربیهای بد و ایجاد اضافه وزن عامل مهمی در ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی، دیابت و سرطان می باشند. این کالاها امروزه با حجم بالایی در سوپرمارکتها یافت می‏شوند و به وفور از طریق رسانههای دیداری و شنیداری تبلیغ می گردند. نتایج مطالعات مرور سیستماتیک نشان داده است که این تبلیغات روی ترجیحات غذایی افراد، افزایش تقاضا برای خرید و میزان مصرف تأثیرگذار است. قانونگذار به منظور کاهش آسیبپذیری افراد جامعه، بر اساس بندهای «الف» و «ج» ماده 7قانون برنامه ششم توسعه و نیز ماده 48 «قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت»، مسوولیت اعلام فهرست کالاها و اقدامات آسیبرسان به سلامت و داروهای با احتمال سوء مصرف را برعهده وزارت بهداشت نهاده است. درصد عوارض برای این کالاها در ابتدای هر سال توسط کارگروهی با مسؤولیت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و با عضویت وزارتخانههای تعاون، کار و رفاه اجتماعی، وزارت اقتصاد و دارایی، وزارت صنعت، معدن و تجارت و سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور تعیین و ابلاغ میشود.تبلیغات مضامین این فهرست نیز براساس بند «ج» این ماده قانونی ممنوع بوده و تخلف از آن مشمول جریمه نقدی خواهد بود.