گروه زبان‌ها و ادبیات آسیای شرقی

سخنرانی عضو هیأت علمی دانشکده زبان‌ها و ادبیات خارجی دانشگاه تهران در کنگره جهانی چین شناسی در پکن با عنوان عصر جدید مطالعات چین

02 11 2024 09:05

کد خبر : 21185551

تعداد بازدید : 1562

دکتر حامد وفایی، عضو هیات علمی دانشکده زبان‌ها و ادبیات خارجی دانشگاه تهران و عضو هیأت امنای مرکز جهانی چین شناسی در جریان سخنرانی در دومین اجلاس سالانه کنگره جهانی چین‌شناسی که در آبان‌ماه ۱۴۰۳ در کشور چین برگزار شد؛ بر لزوم به روزرسانی امر مطالعات چین همپای تحولات جهانی تاکید کرد.
وی که به عنوان سخنران اصلی در نشست عمومی این کنگره با حضور چین شناسان پنجاه کشور جهان و متخصصان مطالعات چین از مراکز علمی - پژوهشی این کشور سخن می‌گفت، اظهار داشت: در حالی که سال‌هاست مطالعات چین بر مرور و واکاوی مباحث مربوط به فرهنگ و تمدن چین متمرکز بوده، امروز و با آغاز عصر جدید در کشور چین که از محورهای مهم در فضای سیاسی معاصر آن است، لزوم گسترش حوزه‌های مطالعات چین و تعمیق آن بیش از هر زمان احساس می‌شود.
دکتر وفایی ادبیات چین را آئینه تمام عیار تحپلات سیاسی و اجتماعی این کشور دانست و گفت: مطالعات چین یک مسیر یکطرفه و تک بعدی نیست که چین شناسان با سفر به چین مطالبی را بیاموزند و به کشورشان بازگردند بلکه امروز با توجه به گسترش دامنه حضور و اثرگذاری چین در نظام بین الملل، نیازمند شکل گیری تعاملی چندجانبه بین چین شناسان، کشورهای متبوع ایشان و همتایان چینی هستیم و از رهگذر چنین تعاملی می‌توان به بهبود عملکرد و اثرگذاری مثبت چین در نظام بین الملل امیدوار بود.
استاد دانشگاه تهران با اشاره به اشراف چین شناسان و کارشناسان آشنا به منابع دست اول چینی در کشورهای مختلف به مسائل چین افزود: اگر قائل به این باشیم که در روزگار کنونی چین می‌تواند بخشی از راه حل های عملیاتی برای بهبود اوضاع جهان یا حداقل کاستن از رنج‌های بشر باشد، بی تردید کارشناسان چین و آشنایان به ابعاد اندیشه‌های سنتی و مدرن این کشور می‌توانند با ارائه راهکارهای اساسی و عملگرا به همتایان خود در این کشور در این امر خطیر ایفای نقش نمایند.
این عضو هیأت امنای مرکز جهانی چین شناسی با اشاره به اوضاع پیچیده جاری در نظام بین الملل اظهار داشت: امروز اوضاع جهان به ویژه منطقه غرب آسیا در شرایطی وخیم و اسف بار و در عین حال تاریخی قرار گرفته و مشخص نیست رژیم اسرائیل باید چه تعداد دیگری از انسان‌های بی گناه را قربانی کند تا جامعه جهانی به پا خیزد و رفتارهای غیرانسانی و وحشیانه این رژیم علیه صلح و انسانیت را متوقف سازد؟ البته مسئله ما در این نشست این است که چین در مواجهه با چنین بحرانی چه ظرفیت‌ها و ابزاری برای ایفای نقش در اختیار دارد؟
دکتر وفایی ادامه داد: در پیام شیء جین پینگ به نخستین کنگره جهانی چین شناسی بر لزوم ایفای نقش چین شناسان در مواجهه با مسائل پیچیده و دشوار روزگار کنونی تاکید شده بود و به نظر می‌رسد امروز تحولات پیچیده غرب آسیا و کشتار انسان‌های بی گناه یکی از همان مباحث خطیر باشد که ورود سریع و مؤثر قدرت‌های جهانی از جمله چین را با توجه به ابتکارات این کشور در حوزه امنیت جهانی می‌طلبد.
وی افزود: بی تردید همگام با آغاز عصر جدید در چین و همپای با تحولات سریع نظام بین الملل، چین شناسان نیز باید خود را به روز کرده و شاهد تحقق عصر جدید چین شناسی و تربیت نسل جدیدی از چین شناسان برای مواجهه با چالش‌های جدید روزگار معاصر باشیم.
استاد دانشگاه تهران همچنین گفت: بر اساس تعالیم کهن چینی آموختن فرآیندی متقابل است و هیچ گاه هیچ فردی بی نیاز از دانش دیگران نخواهد بود. بر این مبنا مسیر مطالعات چین نیز همچون جاده‌ای دو طرفه بین چینیان و متخصصان کشورهای مختلف است که طبعاً در مواجهه با مسائل متنوع دنیای معاصر برای همگان راهگشا خواهد بود. بر این اساس به هیأت امنای مرکز جهانی چین شناسی پیشنهاد می‌شود کمیته یا نشستی سالانه را برای تبادل نظر چین شناسان کشورهای مختلف و همتایان شأن در کشور چین برای مبادلات علمی و گفتگوهای دقیق با موضوعات مشخص روز جهان در دستور کار قرار دهند.
دومین نشست سالانه کنگره جهانی چین شناسان در حالی در سه شهر شانگهای، نن پینگ (واقع در جنوب چین) و پکن (پایتخت این کشور) برگزار شد که برخی سخنرانان اصلی جلسات این کنگره متأثر از جنایات رژیم صهیونیستی به محکوم کردن اقدامات این رژیم پرداختند.
پروفسور کالین مک رأس، چین شناس استرالیایی و از پیشکسوتان حاضر در دومین کنکره جهانی چین شناسی در سخنان خود در جلسه افتتاحیه این برنامه، با محکوم ساختن جنایات رژیم صهیونیستی، اوضاع آشفته جهان را مورد اشاره قرار داد و گفت: اقدامات اسرائیل در غرب آسیا به هیچ وجه پذیرفته نیست و متأسفانه جهان به نظاره حمایت بی دریغ ایالات متحده از این جنایات نشسته است. او جنایات رژیم اسرائیل را شرم آور توصیف کرد و خواستار توقف حمایت غرب از تل آویو شد.
نخست وزیر سابق مصر نیز در سخنان خود در مراسم افتتاحیه این کنگره بر لزوم تحقق صلح پایدار در منطقه با نقش آفرینی قدرت‌هایی چون چین تاکید نمود.
همچنین معاون دبیرکل سازمان ملل در پیامی ویدئویی به این کنگره بر لزوم تحقق صلح پایدار در جهان و نقش مهم چین در این زمینه تاکید کرد.
در جریان برگزاری دومین کنگره جهانی چین شناسی همچنین ضمن تشکیل پنل‌های تخصصی با حضور متخصصان چین از پنجاه کشور جهان مهم‌ترین تحولات و مسائل مرتبط با حوزه مطالعات چین در عرصه‌های مختلف بررسی و مورد تبادل نظر قرار گرفت.